0

About Me

My Photo
lecturer in the making. trying to be 10 years older but end up being 10 years younger!

Pages

Thursday, June 5, 2014

Tiket murah dengan Air Asia

Assalamualaikum and good morning/evening

Today post is about Air Asia AGAIN..  and nope, Air Asia tak bayar sesen pun pada saya. I just want to share this.

Ok. Mari terus kepada point asal. Bagaimana kah saya boleh katakan kita boleh beli tiket murah dengan Air Asia? Begini.

Laju laju klik alamat INI dan cari mana mana penerbangan pergi balik seperti yang saya buat di bawah

Return ticket KL-Bandung pada 30 Ogos hingga 2 Sept 2014

Perhatikan perincian jumlah bayaran yang dikenakan seperti di bawah

Perincian Return ticket beserta haga tambang dan cukai lapangan terbang

Perjalanan KL-Bandung

Perjalanan Bandung-KL


Okay.. Here s the TIPS. Sekarang, cuba klik hari yang sama TETAPI kali ini pilih tiket ONE WAY daripada KL-Bandung dan juga Bandung ke KL seperti di bawah.


Perjalanan KL-Bandung. Nothing Change. Masih RM 209 untuk seorang



Perjalanan Bandung-KL. RM160.36 seorang.

So, my lovely friends, how much is RM209 + RM160.36 ?
RM369.36 so, anda boleh jimat RM13.64.

I have tried this method before flying with Air Asia from KL to Singapore. and i did save a LOT of money.

Maybe awak rasa "eleh... tiga belas hinggit pun berkira"
Err Hello, Air Asia berkira semua benda dengan kita kot.. In fact, if you book for 10 peoples, tak ke jadi RM136.40??

OK bye. selamat mencuba.. ^___^




Wednesday, May 28, 2014

Kek Kukus Coklat Moist

I Love Chocolates and everything about chocolate. Used to crave for Cadbury Choc bar. ToT. Not Anymore. Never anymore.

So, i spent my last weekend with my family and ONE day with my husband. (again ToT)

Since my husband dah ada kat rumah, i just thought why not i bake a cake? Bukannya selalu dapat masak untuk suami.

And i asked Ibu where she put her recipe book and she said,

"Kaklong guna dulu letak mana?"

Erk. Ok. Baik Ibu. I guess i misplaced the book. Then, i try searching the blogs. I cant find the exact recipe. Last option, i am texting makcik jiran yang selalu buat kek ni and she replied me. alhamdulillah.. Yokatta..! Merasa encik Suami Choco Keeki

So, the ingredients;

 Part A - Bahan Kering

  • Tepung - 3 1/2 cawan
  • Serbuk koko - 2 cawan
  • Soda Bikarbonat - 3 camca teh
  • Baking Powder - 3 camca teh
Part B - Bahan Basah
  • Telur - 6 biji
  • Gula - 3 1/2 cawan
  • Esen Vanila - 3 camca teh
  • Air Suam - 1 cawan
  • Minyak - 2 cawan ( i prefer using minyak jagung )
  • Susu cair/sejat - 1 tin
  • Secubit garam

Dan cara cara membuatnya sama macam kek kek yang lain. 
  1. Campurkan semua bahan kering dan ayak. Seeloknya ayak 2 ke 3 kali sehingga semua bahan kering sebati.
  2. Pukul telur dan gula hingga kembang. Tak kisah pun nak guna gula castor ke, gula icing ke, gula halus ke. Tapi kalau nak cepat gula tu hancur, boleh lah kalau nak kisar halus gula tersebut. Oh tips dari Ibu, buang 'mata' telur untuk mengelakkan kek berbau hanyir telur.
  3. Masukkan esen vanila sebagai penghilang bau telur dan mewangikan kek, masukkan air suam, minyak masak, susu cair, garam dan kacau hingga sebati.
  4. Kemudian, masukkan pula bahan kering dan gaul sampai sebati.
  5. Jika anda menggunakan loyang, kukus selama 1 jam. Tapi jika menggunakan bekas kek cawan, hanya mengambil masa 10 - 15 minit.
  6. Dah siap, boleh buat topping chocolate ganache atau coklat cair. Nyum!
Selamat mencuba. =)


yang ini version cupcake saiz mini. tak sempat nak ganache bagai, dah selamat sampai perut.

Dan Kek jadi extra sedap sebab ada encik suami tolong ayak, tolong gaul sebati, tolong masuk dalam loyang, tolong masuk dalam mini cup cake. Eh, overall suami buat. Isteri Chef bagi arahan je. ^^ Thanks sayang. ~chu

Followers